Oud Amsterdam

(Onder) Uit mijn verzameling > Stereokaart uit ca. 1890 (J.W. Merkelbach &Co) met het Centraal Station Oostzijde

(Onder) Uit mijn verzameling > Stereokaart uit  ca,1890 (J.W. Merkelbach & Co)  met Naatje op de Dam  en de paardentram

ONDER > NiEUWE KAART VAN HET DEPARTEMENT VAN DEN  AMSTEL anno 1795  bij Mortier,Covens en zoon, Amsterdam , origineel.

Amsterdam en het Ij  met de Zuiderzee , de 7 stadsringen en de plaatsen Schellingwoude Buiksloot Nieuwendam Zunderdorp Holysloot Ransdorp en omliggende polders  

Brug 18 .Deze brug is een vaste brug in Amsterdam-Centrum.

De verkeersbrug verbindt de zuidelijke kade van de Blauwburgwal met de Herenstraat. Ze overspant daarbij Herengracht. De brug vormt een geheel met brug 19 in de oostelijke kade van de Herengracht en over de Blauwburgwal. De brug wordt omringd met gemeentelijke en rijksmonumenten, maar is er zelf geen, ze is te jong.

Hier ligt al eeuwen een brug, Pieter Bast tekende haar in op zijn kaart uit 1599, toen de Herengracht als vestinggracht de buitenkant van de stad vormde. Op de kaart van Balthasar Florisz. van Berckenrode uit 1625 is de welfbrug met vijf doorvaarten getekend in de kade van de Blaeuwe Burchwal over de Heere Graft. Het is vanaf dan altijd de noordelijkste brug in de Herengracht.

De brug kwam in het nieuws in 1879, ze was hinderlijk hoog voor het verkeer. Geld voor aanpassing was er echter niet. In 1883 nog stortte paard en wagen bij het afgaan van de brug te water (paard en lading konden gered worden), de koetsier raakte verwond omdat hij tegen een boom viel en moest naar het gasthuis. In 1890 is er wel geld voor aanpassing. In het najaar 1891 naderde deze verlaagde brug haar voltooiing, vermoedelijk in de vorm van een liggerbrug. Deze brug ontsnapte op het nippertje aan vernieling bij een bominslag op 11 mei 1940, waarbij het hoekpand Blauwburgwal 25-27 en Herengracht 105-107 getroffen werd. De huidige brug (2017) dateert uit 1977 toen hier tussen 1 oktober 1976 en 30 april 1977 een nieuwe welfbrug ook weer met vijf doorvaarten werd neergelegd. (Bron > Wikipedia)

Olfert Dapper " Historische bschrijving der Stadt Amsterdam "1663 

Amsterdam voor 1600 (1 t/m7)

1. Monkelbaens Toorn 2. De Waegh op St Antonismarkt 3. Heilige weghe poort 4. De Waegh op de dam

Amsterdam       

 5.     'T Pesthuys                  6.        Het Rasphuys              7.        'T Spinhuys

Onder > Herengracht en Keizersgracht